Fietsen in de Cantal met Romain Bardet

 

Net als elk jaar zagen we tijdens de Ronde van Frankrijk prachtige beelden op tv. Zo doorkruiste de Ronde op de Franse nationale feestdag en de dagen nadien de geboorteregio van de Franse proffietser Romain Bardet, tussen Cantal en Auvergne. Wielerliefhebbers herinneren zich waarschijnlijk vooral de eerste Tourzege van Wout Van Aert in Albi na een prachtige waaieretappe. Wij lieten ons oog onderweg vallen op de vele mogelijkheden en gingen fietsen in de Cantal met Romain Bardet.

Fietsen in de Cantal met Romain Bardet

Met een aankomst in Brioude, de geboorteplaats van Bardet, en een vertrek in Saint-Flour stond de regio Cantal – Puy-de-Dôme – Auvergne tijdens de Ronde weer mooi op beeld. In de Auvergne vind je een van de grootste beschermde natuurgebieden van Europa, tevens Unesco-Werelderfgoed. Keuze heb je hier te over: van prachtig vulkaanlandschap tot majestueuze bosgebieden en steile bergkammen. De streek is dankzij zijn afwisselend landschap een waar pretpark voor natuur- en sportliefhebbers.

Fiets, mountainbike of e-bike

In de Auvergne, en meer precies in Cantal, wordt flink ingezet om de streek te promoten als fietsregio. Afgelopen jaren heeft Cantal van het fietstoerisme een speerpunt gemaakt. Erg geliefd is de Grande Traversée du Volcan, een route van 150 kilometer waarbij je op de koersfiets het hele departement verkent. Mountainbikers hebben hun eigen Monts du Cantal-variant: de Grande Traversée du Massif Central, een route van 1400 kilometer en 30 000 hoogtemeters door de binnenlanden van Frankrijk, die ook de vulkaanketen van de Auvergne doorkruist. Ten slotte wordt er ook ingezet op de streek verkennen per e-bike.

 

 

                                         Romain Bardet Experience

Romain Bardet, die in de streek woont, is tegenwoordig actief betrokken bij de ontwikkeling van fietsroutes. Mede op initiatief van de familie Bardet werd vorig jaar een nieuwe concept geïnitieerd: de Romain Bardet Experience (RBX). De Romain Bardet Experience is geen wielerwedstrijd, meer bestaat uit vier verschillende fietsroutes, die je mee op ontdekking nemen door Cantal. Elke lus kan je onafhankelijk rijden. En, je kunt er zo lang over doen als je wilt: als de route te lang is, boek je een overnachting en fiets je de       volgende dag verder. De routes leiden door een gevarieerd landschap en gaan over dezelfde wegen als waarop Bardet zelf regelmatig traint.

De verschillende routes

De Romain Bardet Experience (RBX) combineert het beeld van een jonge kampioen, en een kind van de streek, met een prachtig fietslandschap. Waar sinds de Romeinse tijd geleefd en gestreden wordt, is nu een portie grinta nodig om onderweg de cols te bedwingen. In samenwerking met de toeristische dienst zijn de eerste vier routes gecreëerd: Sumène-Artense, Cantal-vulkaan, Pays de Saint-Flour en Cantalian Châtaigneraie.

  • Route: Sumène-Artense (100 km / 1550 positieve hm)

Vanaf de start in Ydes loopt de route door de Haut Cantal, een echte fietsstreek voorzien van het label ‘Territoire vélo’. Fietsvriendelijkheid is hier dus troef. Je ontdekt Sumène Artense met zijn rivieren, meren, bossen, velden en Salersrunderen.

  • Route: Volcan Cantal (112 km / 2706 positieve hm)

De start in Mandailles gaat richting de hellingen van de grootste vulkaan van Europa. Vervolgens fiets je over zeven cols. De meest legendarische, de Pas de Peyrol, in de schaduw van Puy Mary, wordt regelmatig aangedaan door het peloton tijdens de Ronde van Frankrijk.

  • Route: Pays de Saint-Flour (136 km / 2336 positieve hm)

Neem vanuit Saint-Flour de Gorges de la Truyère en bewonder het viaduct van Garabit Gustave Eiffel, voordat je het kuuroord Chaudes Aigues bereikt. Hier vind je het warmste thermaalwater van Europa, en een prima wellnessbestemming om na te genieten van de fietstocht.

  • Route: Châtaigneraie cantalienne (138 km / 2301 positieve hm)

Ontdek vanuit Marcolès, gekend vanwege zijn fietscriterium, de vallei van de Lot met zijn mediterrane vegetatie. Het contrast met het vulkanisch landschap is groot, en de rust onevenaarbaar. Onderweg passeer je enkele  stadjes vol karakter en historie.

Voor meer informatie over de streek of om de fietsroutes te downloaden, bezoek je www.cantal-destination.com

Cantal?

Cantal ligt grofweg in het midden tussen Toulouse en Lyon, en tussen Parijs en Perpignan. De streek is bergachtig, met meer dan 30 toppen boven de 1500 meter, en rijk aan warm waterbronnen, waaruit mineraalrijk water stroomt tussen 45 en 82 °C. Toeristen, waaronder veel wandelaars en fietsers, zijn goed voor een jaarlijkse omzet van circa 150 miljoen euro. In de winter kan er geskied worden in Lioran en zijn er een aantal langlaufgebieden ingericht.

                                Vanaf ons huis zijn er 3 mountainbikeroutes.Hieronder zie je de mooiste.

                                               We hebben zo'n 20 routes op gpx formaat klaarliggen.